Etap okręgowy Olimpiady Wiedzy o Żywieniu
Po osiągnięciu najwyższych wyników w etapie szkolnym, dwie uczennice naszej szkoły – Dorota Kałek i Kaja Mendel wzięły udział w etapie okręgowym Olimpiady Wiedzy o Żywieniu. W tym roku składał się on z dwóch części – praktycznej oraz teoretycznej.
Część praktyczna odbyła się 1.12.2023r. w Zespole Szkół Gastronomicznych im. Karola Libelta w Poznaniu. Uczniowie zmierzyli się z zadaniami związanymi z przygotowywaniem potraw oraz planowaniem od strony gastronomicznej przebiegu różnych uroczystości.
W części teoretycznej mającej miejsce 4.12.2023r. sprawdzana była natomiast znajomość składników pokarmowych, przepisów na różne potrawy czy przebiegu procesu trawienia. Nie zabrakło też pytań o dobór zastawy stołowej czy zasady savoir-vivre przy stole. Wiele pytań dotyczyło tematyki wiodącej tegorocznej edycji - Ryby i owoce morza – przetwórstwo i zastosowanie w żywieniu.
Naszym uczennicom gratulujemy udziału w części okręgowej olimpiady i z niecierpliwością czekamy na wyniki.