Spotkanie z nauką- wykład „Żywność psychoaktywna”
W dniu 29 kwietnia 2021 uczniowie klasy 2d3 i 1a w ramach zajęć z biologii uczestniczyli w wykładzie dr hab. Beaty Jarmołowskiej, prof. UWM „Żywność psychoaktywna”.
Wykład odbył się w ramach cyklicznych spotkań z nauką Wydziału Biologii i Biotechnologii Uniwersytetu Warmińsko Mazurskiego w Olsztynie.
Wiele produktów spożywczych zawiera substancje wpływające na funkcjonowanie mózgu. Są to prekursory neuroprzekaźników lub ich analogii. Takie substancje są często naturalnym składnikiem żywności lub mogą też być do niej dodawane. Artykułem spożywczym najbogatszym w związki psychoaktywne jest czekolada. Zawiera różne substancje np. kofeinę czy teobrominę, które podnoszą poziom dopaminy, serotoniny i endorfin w mózgu, czyli pobudzają centralny układ nerwowy, powodują wzrost czujności, uwagi, koncentracji, poprawiają nastrój, znoszą uczucie zmęczenia i senność. Czekolada sprawia, że lubimy ją jeść!
Była to cenna lekcja o tym, jaki nasza dieta może mieć wpływ na nasze samopoczucie i zachowanie.