Szkolny etap Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności
Dnia 13.10.2021r. odbył się szkolny etap Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności, organizowanej przez Zespół Szkół Nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu oraz Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie. W etapie szkolnym wzięło udział 19 uczennic z klas: Ic, IIa, IIId, IIId3. Aby zakwalifikować się do etapu okręgowego, należało uzyskać minimum 80% punktów w teście wiedzy z zakresu anatomii i fizjologii układu pokarmowego, składników pokarmowych, produktów spożywczych oraz tegorocznej tematyki wiodącej - „Żywieniu w profilaktyce chorób układu krążenia”. Próg ten przekroczyła uczennica klasy IIId3, Jagna Jaśkowiak.
Etap okręgowy olimpiady odbył się 3.12.2021r. w Zespole Szkół Gastronomicznych im. K. Libelta w Poznaniu. Test obejmował zagadnienia z etapu szkolnego oraz dodatkowo z gastronomii i technologii gastronomicznej z towaroznawstwem. Zadania były bardzo zróżnicowane i wykraczające poza zakres materiału realizowany na zajęciach szkolnych. Trzymamy kciuki za sukces Jagny, chociaż już samo uczestnictwo w etapie okręgowym tej olimpiady jest ogromnym wyróżnieniem!