Warsztaty na Wydziale Chemii UAM
We wtorek 19 marca br. uczniowie naszej szkoły (kl. II d) wraz z nauczycielkami: Grażyną Makles i Martą Brembor uczestniczyli w zajęciach laboratoryjnych na Wydziale Chemii UAM. Zajęcia dotyczyły oznaczania kwasu askorbinowego (witaminy C) na drodze miareczkowania. Do analizy wykorzystano sok pomarańczowy z kartonika i sok pomarańczowy wyciskany ze świeżych pomarańczy. Uczniowie mieli możliwość przygotowania roztworów zawierających kwas askorbinowy i oznaczali jego ilość za pomocą roztworu jodu w jodku potasu wobec wskaźnika, którym był roztwór skrobi. Uczniowie pracowali dwójkami i pod okiem pracowników Wydziału Chemii każda para wykonała 6 pomiarów. Na podstawie otrzymanych wyników oraz wykonanych obliczeń młodzi badacze mieli okazję, by przekonać się, że większa ilość witaminy C jest w owocach i różnica okazała się znaczna. Praca z biuretą, pipetami automatycznymi, w profesjonalnym laboratorium była wspaniałą okazją, aby zdobytą w szkole teorię wykorzystać w praktyce zwłaszcza, że są to wymagania, które każdego roku są sprawdzane podczas egzaminu maturalnego. Taki wyjazd był świetną okazją do głębszego poznawania niezwykłego świata chemii.